<body>
LAMPU
Thursday, 14 April 2016 @4/14/2016 12:57:00 pm

Satu malam, kebetulan jalan di depannya agak lengang, lampu berganti kuning. Hati Harun berdebar berharap semoga ia boleh melepasi lampu hijau itu dengan segera. Tiga meter sebelum garis jalan, lampu merah menyala. Harun bimbang, haruskah ia berhenti atau terus saja? 

“Ah, takkan nak brake mendadak,” fikirnya sambil terus memandu laju.

Priiiiiiiiiiiiiiit!

Di seberang jalan, seorang pegawai polis melambaikan tangan memintanya berhenti. Harun menepikan kenderaannya agak jauh sambil mengumpat dalam hati. Dari cermin pandang sisi ia melihat pegawai polis itu. Wajahnya tak terlalu asing baginya. Jamal rupanya! Sahabat baiknya semasa di sekolah menengah dulu.

Hati Harun agak lega. Dia cepat cepat keluar sambil melambai mesra.

“Apa khabar, Jamal! Lamanya tak jumpa…last jumpa masa aku kawin dulu”

“Aku baik je.” Kata Jamal tanpa senyum.

“Alahai…aku nak cepat nih. Bini aku dah lama menunggu di rumah,” jelas Harun.

“Oh ye ke?” Nampaknya Jamal ragu.

“Ye la Mal, hari ini bini aku punya birthday. Dia dan anak-anak sudah menyiapkan semuanya. Tentu aku tidak boleh terlambat, kawan-kawannya pun sedang menunggu,” ujarnya.

“Aku paham. Tapi, sebenarnya aku dah lama perhatikan kau…selalu sgt kau langgar lampu merah di persimpangan ini,” tegas Jamal

Harun mesti ganti strategi.

“Jadi, kau nak saman aku ker? Tapi tadi aku tidak melanggar lampu merah. Sewaktu aku jalan lampu kuning masih menyala..”

Berdusta sedikit boleh melancarkan keadaan fikir Harun.

“Ok. Sebenarnya aku nampak jelas. Tolong keluarkan lesen dan kad pengenalan,” pinta Jamal.

Dengan kesal Harun menyerahkan lesen dan kad pengenalan lalu masuk ke dalam kenderaan dan menutup kaca tingkapnya. Sementara itu Jamal menulis sesuatu di buku catatannya. Beberapa saat kemudian Jamal mengetuk kaca tingkap kereta Harun. Harun memandang wajah Jamal dengan penuh kecewa.

Diturunkan tingkap sedikit saja.

“Ah, satu inci cukup untuk memasukkan surat saman.” Fikir Harun.

Tanpa berkata-kata Jamal terus kembali ke tempat dia bertugas. Harun mengambil surat saman yang diselitkan Jamal. Tapi, hei apa ini?

Ternyata lesen memandu dan kad pengenalan dikembalikan bersama sebuah nota. Kenapa ia tidak menyaman aku? Lalu nota ini apa? Semacam gurauan atau apa? Tergesa-gesa Harun membuka dan membaca nota yang berisi tulisan tangan Jamal.

Harun,

Kau tahu kan aku dulu ada seorang anak perempuan dan seorang isteri yang cantik. Sayang, mereka sudah meninggal dunia, dilanggar pemandu yang tidak memperdulikan lampu merah di persimpangan ini. Pemandu itu dihukum penjara selama 3 bulan.
Sekarang pemandu itu bebas bertemu isteri dan memeluk ketiga2 anaknya lagi. Sedangkan anak dan isteriku sudah tiada. Hari ini aku sendirian menyesali peristiwa itu. Yang pergi tidak akan kembali lagi.

Beberapa kali aku cuba memaafkan pemandu itu tetapi sangat sukar. Begitu juga kali ini bila sahabatku sendiri memandu seperti pemandu itu. Aku kecewa teramat sgt. Berhati-hatilah ketika memandu Run”

Jamal

Harun terkedu. Dia segera keluar dari kenderaan mencari Jamal. Namun, Jamal sudah meninggalkan pos tempat ia bertugas. Sepanjang jalan pulang ia memandu perlahan dengan hati tak tentu sambil berharap kesalahannya dimaafkan.


+ Follow
Hi, welcome to my blog ! Turn off your music, just listen to mine :)